Menu

Info  TOF Training voor alle vrijwilligers

woensdag 8 mei 2019
Info voor al onze vrijwilliger:

Dit jaar is er een centrale opening, iedereen kan bij binnenkomst koffie drinken en om 09.15 uur is er een welkom en opening.
Daarna kan iedereen naar de lokalen gaan. 

Klik hier  voor de indeling van de lokalen, de bestemmingen staan op alfabetische volgorde, achter de bestemming staat de data van je vakantie en in welk lokaal je wordt verwacht zaterdagochtend.

Na de kennismaking met je groep staan er een aantal workshops op het programma.
Klik hier voor de lokaal indeling van de workshops.

Het is belangrijk om te tijdens de kennismaking al te kijken naar welke workshop van toepassing zijn op de vakantiegasten die met jullie meegaan op vakantie.
De volgende workshops worden gegeven:


 • Hoe ben ik duidelijk? Het staat vaak op de gegevensformulieren, deze gast heeft duidelijkheid nodig. Maar wat is dat nou eigenlijk, duidelijkheid? En hoe bied ik de vakantiegasten duidelijkheid?
  En bovenal, waarom hebben mensen met een verstandelijke beperking duidelijkheid nodig? Aan de hand van een aantal casussen die voor zijn gevallen op vakanties wordt besproken hoe je duidelijk kan zijn.
  Deze workshop wordt gegeven door Mirjam Liefers, zij is orthopedagoog van beroep en gaat alle vele jaren met TOF mee als vrijwilligers. Let op: deze workshop vindt alleen de tweede workshop ronde plaats. • Diabetes/insuline toedienen: Gaat er een vakantiegast met je mee die geprikt moet worden tijdens de vakantie? Dan kan een van je vrijwilligers van je Team de workshop insuline prikken via de pen bijwonen.
  Tijdens de workshop leer je hoe je moet prikken, waar je op moet letten en welke theorie er bij komt kijken. Graag melden of je een vakantiegast mee hebt die geprikt moet worden en welke vrijwilliger de workshop gaat volgen!
  Er kunnen namelijk niet meer dan 8 deelnemers per keer de workshop bijwonen.
  Alleen als je de workshop bij hebt gewoond mag je tijdens de vakantie prikken.
  Let op: voor de vrijwilligers die vorig jaar hebben geprikt en dit jaar weer moeten prikken, geldt dat ze ook dit jaar de workshop Insuline prikken moeten volgen.


 • Weerbaarheid:  “Weerbaarheid ik in de relatie met de ander in stressvolle situaties”
  Deze workshop wordt gegeven door Marijke Veenstra die ook binnen de organisaties Reik en Talant dergelijke workshops geeft.


  Omgaan met ongewenst gedrag: Het komt toch nog wel eens voor tijdens een vakantie dat een vakantiegast ongewenst gedrag vertoont, een arm om je schouder slaat terwijl je dit liever niet hebt,
  doorgaat over een bepaalde activiteit of boos wordt op een mede vakantiegast of vrijwilliger. Hoe ga je hiermee om en durf je de vakantiegast hierop aan te spreken?
  Robin van Dalen van Preventing geeft cursussen hoe om te geen met ongewenst gedrag bij o.a. VNN en Zienn, maar ook bij Reik en Talant.
  Robin gaat in deze workshop handvatten geven over hoe je aan gast aanspreekt op zijn of haar gedrag. • Financiën: We krijgen veel vragen over de financiën en hoe hiermee om te gaan tijdens de vakantie. Anne Zijlstra geeft het eerste workshop moment uitleg over hoe om te gaan met de financiën tijdens de vakanties.