Menu

TOF Zomer in volle gang!

vrijdag 9 augustus 2019

LEEUWARDEN - TOF Vakanties, een stichting die al 57 jaar vakanties organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking, draait momenteel op volle toeren.

Het was afgelopen vrijdag een drukte van belang op het parkeerterrein van atletiekvereniging Lionitas aan de Middelzeelaan 20 te Leeuwarden. Stichting TOF Vakanties coördineert vanaf die locatie (en tevens elders in ons land) momenteel wekelijks zowel de aankomst als het vertrek van diverse vakanties. De drukste vertrekdag van het huidige zomerseizoen leek last te krijgen van flinke stortbuien, maar kort voordat iedereen een plek in de gereedstaande busjes op moest gaan zoeken brak de zon door. De vakantiegangers, waaronder ook mensen met een verstandelijke én lichamelijke beperking, vertrokken mede dankzij het opklarende weer opgewekt naar de plaats van bestemming.


Honderdtachtig gasten en zeventig vrijwilligers in twintig busjes
Coördinator Jan Meindert Bron: ,,Het is altijd een hele happening om op een vrijdag zoals deze honderdtachtig gasten en zeventig vrijwilligers in twintig busjes te laten vertrekken. De coördinatoren van TOF hebben ook hierbij hulp van vrijwilligers, die ervoor zorgen dat elke gast en de eventuele ouders/verzorgers bij het juiste busje gebracht worden. Hier wordt vervolgens kennisgemaakt met de begeleiding van de week en daarna gaat de bagage zorgvuldig in de busjes. De kantinemedewerkers van Lionitas zijn eveneens van grote waarde met hun vrijwillige inzet. Het is immers erg belangrijk dat onze gasten gebruik kunnen maken van het sanitair en bij hitte of regen terecht kunnen in de kantine. Grote groepen gasten komen op deze plek rond 12.00 uur terug van verschillende vakanties en om 13.00 uur gaan vele anderen er heerlijk op uit. Het is echt genieten als deze mensen met een glimlach op het gezicht aankomen of vertrekken. Onlangs kwam er een groep terug uit Uitdam en deze zeer tevreden vakantiegangers lieten mij vol trots een foto zien waarop ze in Volendamse klederdracht stonden, maar bovendien met de 'TOFFE Perenpet' op. Geweldig natuurlijk. Daar doen we het voor! Iedereen binnen onze stichting streeft namelijk één doel na, en dat is onze 'Toffe gasten' een onvergetelijke vakantieweek bezorgen. Vergeet immers niet dat zij vaak maar één week in het jaar op deze manier hun zinnen buiten de deur kunnen verzetten."


Vrijwilligers onmisbaar
Bron vervolgt: ,,Nog maar een maand geleden waren we erg bang dat TOF een aantal vakanties moest gaan annuleren door een tekort aan vrijwilligers. Dit is gelukkig beperkt gebleven tot één vakantie. Naar aanleiding van een noodoproep in deze krant hebben zich tot onze grote opluchting aardig wat nieuwe vrijwilligers aangemeld. De meeste van hen zijn al meegegaan en anderen gaan straks nog mee. Namens TOF blijf ik aan de bel trekken omdat wij willen voorkomen dat er in 2020 weer een tekort aan vrijwilligers ontstaat. Het kan en mag toch niet zo zijn dat onze gasten niet meer op vakantie kunnen."Voorwaarden en aanmelden
,Affiniteit is belangrijk en ervaring is wenselijk maar niet verplicht. Mocht je een studie doen dan is het belangrijk te informeren bij je opleiding of je hier studiepunten mee kunt behalen. TOF is erkend om studie- of stagepunten te mogen geven voor verschillende opleidingen. De minimum leeftijd om mee te gaan is achttien jaar, maar als je zeventien bent is dat bespreekbaar. Een eindleeftijd hanteren wij niet want TOF heeft een geweldige vrijwilligers met levenservaring die zeer vitaal zijn en daardoor van grote waarde. Er zijn geen kosten aan verbonden als je mee wilt als vrijwilliger, je kunt reiskosten declareren en je bent op de vakantieweek verzekerd. Aanmelden (en meer informatie verkrijgen) kan via www.tof.nl  of stuur een mailtje naar info@tof.nl. Er wordt dan altijd contact met je opgenomen. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 0566-622058", zo besluit Bron.