Over TOF

Bij Stichting TOF geloven we dat iedereen, ongeacht hun beperking, de kans moet krijgen om de wereld te ontdekken. We helpen mensen met een verstandelijke beperking om op vakantie te gaan met reisorganisaties die precies weten wat zij nodig hebben.


Vakantie is meer dan alleen ontspanning; het is een avontuur, een manier om nieuwe dingen te leren en onvergetelijke herinneringen te maken. Maar voor mensen met een verstandelijke beperking kan het plannen van zo’n reis extra uitdagingen en kosten met zich meebrengen. Daar willen wij bij Stichting TOF iets aan doen. Wij bieden financiële steun om deze drempels weg te nemen, zodat meer mensen op vakantie kunnen.


De reizen die wij ondersteunen, worden georganiseerd door reisbureaus die gespecialiseerd zijn in zorgvakanties. Ze weten precies hoe ze een veilige, comfortabele en vooral leuke vakantie moeten verzorgen. Of het nu gaat om een rustige strandvakantie, een boeiende stedentrip of een avontuurlijke natuurreis, de mogelijkheden zijn divers en afgestemd op wat de reizigers willen en nodig hebben.


Bij Stichting TOF draait alles om de wensen van de reizigers. We werken nauw samen met verschillende reisorganisaties om een breed aanbod aan vakanties te kunnen bieden. We willen dat iedereen zich welkom en begrepen voelt, en vooral een geweldige tijd heeft.


We nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie over hoe wij kunnen helpen bij het realiseren van een prachtige vakantie. Stichting TOF is er om te ondersteunen, zodat ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen genieten van alles wat reizen te bieden heeft. Samen zorgen we ervoor dat iedereen kan dromen, ontdekken en genieten.
De organisatie

TOF Vakanties is een stichting en maakt geen winst. De stichting wordt bestuurd door personen die verschillende ervaringen en expertises hebben en persoonlijk betrokken zijn bij mensen met een verstandelijke beperking. Jaarlijks stelt het bestuur het beleid en de financiële kaders vast en ontwikkelt een langere termijnvisie.

Geschiedenis


Zoals bij zoveel ontwikkelingen in de wereld van mensen met een verstandelijke beperking, zijn het de ouderverenigingen geweest, die het initiatief hebben genomen tot het organiseren van vakantiekampen. Al in 1958 waren er in Friesland de eerste vakantieweken. Het ging toen om gescheiden jongens- en meisjeskampen. In 1962 zijn de vakantieweken ondergebracht bij ‘Stichting het geestelijk gehandicapt kind’. Er is zelfs een grote actie geweest voor een speciaal vakantieoord. Dit werd al snel een kort verblijf opvang, onder de naam Maeikehiem. Gedurende deze jaren zijn de vakantiewerken georganiseerd door de ouderverenigingen, verenigd in de Stichting Geestelijk Gehandicapten in Friesland, een voortzetting van de eerder genoemde stichting. Voor we verder gingen als Stichting Tegearre Op Fakânsje, kortweg TOF Vakanties, hebben we ons werk jarenlang gedaan onder de naam Stichting Vakantieaktiviteiten Friesland. Deze naam werd echt te lang voor elk computerbestand, daarom is gekozen voor TOF Vakanties. De naam is bedacht door drie begeleiders die meededen aan onze prijsvraag.